Houtkabouters kleinschalige kinderopvang

De gastouder

De gastouder

Al voordat ik (Carolien) zwanger werd van mijn dochter ben ik gaan lezen en onderzoeken hoe ik haar het beste kon groot brengen passend bij mijn manier van leven. Inmiddels ben ik heel wat boeken, theoriƫen en onderzoeken verder en ben ik een gezonde vrolijke dochter rijker. Omdat ik een heleboel kennis heb opgedaan over kinderen, zowel theoretisch als in de praktijk, studeer ik nu kindercoaching om deze kennis een officieel papiertje te geven. En natuurlijk wordt deze kennis goed gebruikt in de opvang.

De ervaring heeft mij onder andere geleerd:

Natuurlijk ouderschap

is een manier van opvoeden waarbij de zo ontzettend belangrijke hechting tussen ouder/verzorger en kind voorop staat. Voor mij is dit ook heel belangrijk. Het is fijn als kinderen zich veilig voelen en ons huis ook gaan zien als hun huis.

Ontwikkeling

Ik volg de kinderen in hun ontwikkeling en stimuleer dit met veel plezier. Dit brengt ons soms op leuke plaatsen, zoals verschillende musea of in de bibliotheek om een boek te halen over vulkanen. Ik heb zelf een webwinkel www.uilenelf.nl en dus makkelijk toegang tot knutselmaterialen en speelgoed. Wat niet helemaal toevallig is. :)
De sociale ontwikkeling staat ook hoog op het lijstje, we vinden het heel gezellig regelmatig af te spreken met andere gezinnen en kinderen.

Het belang van verhalen

Ik begeleid de kinderen in hun ontwikkelingsproces zoveel mogelijk door gebruik te maken van verhalen. Kleine kinderen denken van nature nog in beelden en moeten hun woordenschat nog ontwikkelen. Een klein percentage kinderen zal altijd in beelden blijven denken. Door verhalen te gebruiken spreek ik de kinderen aan op hun eigen niveau zonder te vervallen in downtalk. Kinderen krijgen zo een brede woordenschat aangereikt en een enorme schat aan beelden om op terug te vallen.

Voeding

Ik heb een achtergrond in voeding en dietetiek. Daarnaast eten we biologisch, zonder suiker en andere toevoegingen. We bakken regelmatig zelf koekjes en andere lekkernijen. We hebben een oogstaandeel op de Haarlemse stadsakker waar we zelf onze eigen groenten en fruit plukken.

Natuur

De kinderen kunnen altijd in onze eigen tuin spelen, maar we gaan ook erg graag een eind fietsen, heerlijk wandelen in de duinen of lekker zwemmen in een geul op het strand. Soms plof ik gewoon ergens neer met een boek en laat ik de kinderen lekker hutten bouwen of rondscharrelen.

Baby

Voor de kleintjes is een bedje aanwezig en natuurlijk passen we ons dagritme aan aan de dutjes van de kleintjes. Ouders van baby's geven zelf (borst)voeding mee en luiers.

Tot slot

Ik ben in het bezit van alle benodigde papieren voor een gecertificeerd gastouder. Dit omvat een kinder-EHBO diploma en een diploma Zorg en Welzijn. Ik heb veel kennis en ervaring op het gebied van verzorging en de sociale en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Daarnaast lees ik regelmatig bij, ben ik bezig met de opleiding kindercoach en ben ik in het bezit van een propedeuse voeding en dietetiek, die de basiskennis over voeding omvat.

Boven alles doe ik mijn werk met veel plezier!